vrijdag 19 februari 2016

Blauwe bessen/Citroen cheesecake


Blauwe bessen/Citroen cheesecake
gluten-melk en ei vrij

8 personen

Ik zat laatst een beetje te speuren op pinterest een soort van uit de hand gelopen hobby geworden... ;) en toen kwam ik deze tegen. Hij is goed te eten als je bijvoorbeeld lactose intolerant bent of een gluten allergie hebt en ga zo maar door. Een te gek prachtig en ook nog soort van gezond taartje. Deze prachtige taart eigenlijk meer een ijstaart zou een mooie afsluiter zijn na een leuk diner. Deze foto is genomen na een diner laatst bij vrienden thuis, ga hem weer maken volgend weekend voor mijn ouders. Mijn moeder volgt een speciaal dieet en dit zou er prima in passen. Deze taart zou ook goed in een Paleo dieet/lifestyle passen.

Het recept was in het engels vandaar ook de cup afmetingen, beetje maatbeker heeft dit erop staan, anders verkoopt de action ook van deze maat cups voor een paar euro.

ingredienten:
bodem:
1 cup pitloze dadels - 1 cup amandelen (ongezout) - mespunt zout

vulling:
1,5 cup cashew noten (ongezout) - 4 el citroensap - rasp van 2 citroenen - 6 el kokosolie (gesmolten) - 160 ml kokosmelk (de vette variant) 4/6 el maple sirup - 50 gram bosbessen ontdooid(diepvries)

topping:
eetbare bloemen bijv violen - kokosrasp of schilvers - bosbessen (vers)
in het oorspronkelijke gerecht stond ook nog bosbessen poeder dat is te koop bij een vitamine store. Persoonlijk vind ik het te duur klein zakje 30,- kan prima zonder wij hebben het in ieder geval niet gemist ;)

Begin een dag van de voren met het weken van de cashewnoten en laat dit gewoon de nacht staan in een bakje met water. Mocht je dit niet redden kan je het ook een uur van te voren en dan met heet water.. Week de dadels in heet water voor ong. 15 minuten en giet deze af, snij ze vervolgens in hele kleine stukjes. De amandelen tot zandtextuur fijnmalen in een blender. Meng de dadels en de fijngemalen amandelen in een kom met het zout totdat het een grote pasta kleefbal word. De springvorm met bakpapier bekleden en daar de bal in verdelen over de bodem probeer het helemaal egaal te krijgen. De bodem nu in de vriezer zetten voor ong. 15 minuten.

Giet de cashewnoten af en doe alles in de blender voor de vulling, laten draaien tot het een homogene emulsie is. Tip: ik heb de taart zoals je hem ziet op de foto met verse bosbessen gemaakt om hem paarser te krijgen is het met bosbessen uit de diepvries beter maar beide kan. Als het mooi is dan de bodem weer uit de vriezer en de vulling erop gieten deze gaat nu voor minstens 4 uur in de vriezer.

Haal hem er 3 kwartier voor het serveren uit de vriezer. Om het makkelijker te snijden kan je je mes eerst verwarmen onder de kraan deze glijd er dan doorheen. als je alles mooi verdeeld heb met de kokos, blauwe bessen en eetbare bloemen versieren. Bijna te mooi om op te eten, geniet ervan!!  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten