zondag 21 februari 2016

Appel Kaneel Kardemomtaartje


Appel Kaneel Kardemomtaartje
6-8 punten

Samen met een gezellig clubje vrienden zit ik in een eetclub en nee niet die van het boek of film;) Elke maand bij een van ons lekker eten, vaak met een thema. Nu komt mijn beurt steeds dichterbij ik ben in mei en daar hoort lekker voorbereiden en testen ook bij. Er zijn al heel wat thema's door mijn hoofd geschoten en er blijven er steeds twee over waar ik niet uit kan kiezen... word het Griekenland of India? Als ik aan India denk dan denk ik gelijk aan alle heerlijke bijzondere kruiden, kleuren en geuren. Eentje in het bijzonder en dat is kardemom en laat je dat nou eens geweldig in zowel zoete als hartige gerechten kunnen gebruiken. De kardemom maakt deze heerlijke appeltaart niet zo zwaar en zoet. Kardemom bevordert ook de spijsvertering en zuivert de adem nou dat is na een diner best wel relaxed :) toch? Deze versie van appeltaart is nog niet helemaal af want het lijkt me namelijk met chai-latte ijs nog lekkerder, dat recept volgt is namelijk nog in de test fase ;)

tip: als ik rasp van citrusvruchten gebruik in recepten dan koop ik altijd biologische varianten i.v.m. bestrijdingsmiddelen die kunnen achterblijven op de schil.

springvorm 18 cm

deeg:
120 gram roomboter op kamertemperatuur - 75 gram rietsuiker - 200 gram bloem (gezeefd) - 1 ei - rasp van 1/2 citroen - snuf zout

vulling:
3 goudrenetten - handvol gele rozijnen - 6 ontpitte dadels - 6 gedroogde abrikozen - rasp van 1/2 citroen - handvol hazelnoten - handvol pecan noten - 1 tl kaneelpoeder - 6 kardemompeulen - 25 gram rietsuiker

Verwarm de oven voor op 180 graden. Kneed voor het deeg alle ingredienten mooi samen tot een soepel deeg, kan met de hand maar ook met de keukenmachine. Rol het deeg uit tot de gewenste afmeting van de springvorm. Leg het deeg netjes in de springvorm en zorg ervoor dat het helemaal tot boven aan de springvorm komt het word namelijk een hoog appeltaartje. Het overtollige deeg haal je makkelijk weg door met de deegroller over de bovenkant van de springvorm te gaan de resten haal je dan zo los. 
Voor de vulling schil je de appels en snijdt deze in kleine stukjes. Hetzelfde doe je met de dadels en de abrikozen, meng dit met de rozijnen erbij goed door elkaar in een kom. De kardemom peulen even kneuzen zodat deze open gaan erin zitten kleine zaadjes en die gebruiken we de rest mag weg. De zaadjes, kaneel, citroenrasp en rietsuiker mogen nu ook bij de appelmix. Zorg dat het goed door elkaar zit en schep deze mix op het deeg, druk het goed aan. Verdeel de hazelnoten en pecan noten over de bovenkant van de taart. Er waren nog wat kleine restjes deeg over deze heb ik er in stroken nog overheen gelegd dit mag maar hoeft niet net wat je mooi en/of lekker vind. 
Bak de taart af 30-35 minuten op 180 graden. Laat als de taart klaar is geheel in de vorm afkoelen als je het eerder los maakt is er grote kans dat de taart helemaal in stort omdat de rand hoog is.
Lekker met slagroom of Chai-Latte ijs!! 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten